Savustettu nyhtöpossu cola – granaattiomenakastikkeella

Pulled pork eli nyhtöpossu on myös yksi grillausklassikko, jota on tullut BGE:n ostamisen jälkeen tullut tehtyä jo useita kertoja. Eväs vaatii malttia ja pitkää savustusaikaa matalalla lämpötilalla, jotta lopputulos on toivottu: helposti revittävä ja mehevän murea liha. Tässä reseptissä sotketaan nyhtöpossu cola -pohjaiseen kastikkeeseen ja lopputulos on erinomainen. Nyhtöpossun savustustamiseen ja kypsennysprosessiin kannattaa perehtyä hiukan tarkemmin lukemalla tämä artikkeli.

Perinteinen BBQ-nyhtöpossu tehdään porsaan lavasta, jota Atlantin vastarannalla kutsutaan myös nimellä Boston butt (vaikka persauksen kanssa sillä ei mitään tekemistä olekaan). Hyvä lopputulos tulee myös kasslerista ja väittävät jopa, että tähän tarkoitukseen  sopii kuve. Viimeisintä en kylläkään ole itse koskaan kokeillut. Valitsemastasi ruhon osasta riippumatta tärkeää on pitkä kypsennys matalassa lämpötilassa ja maltti. Makuun voi keskeisimmin vaikuttaa valitsemalla itselle mieleisen rubin, savustuspuun ja käytetyn kastikkeen. Revityn lihan voi tarjota sellaisenaan tai esimerkiksi fajitaksena, burgerina tai paahdetun leivän päältä. Tässä reseptissä tehtiin briossisämpylöitä, jonka väliin possulle laitettiin kaveriksi yksinkertainen pikkeliliemellä maustettu kaalisalaatti.

Savustettu nyhtöpossu cola -kastikkeella on jo pitkään ollut to-do -listallani ja olenkin jo pidempään käyttänyt Coca Colaa myös muissa savustusprojekteissani (erityisesti ribseille). Yleensä olen Coca Colan kanssa käyttänyt tuoretta omenamehua, mutta tällä kertaa vaihdettiin granaattiomeniin, jotka toimivat myös grenadiini -siirapin maun ja värin tuottajina.

Briossin ohjeen löydät tästä. Possuna käytin Mangalizan niskaa, jonka olin tilannut netistä lähituottajalta. Liha oli aikamoinen pettymys, 2kg köntti tuli kahtena palana ja n. 60% painosta oli paksu rasvasiivu varsinaisen lihan päällä. Kyllä siitä silti syötävää lopulta sai. Vahva suositukseni nyhtöpossun suhteen on kuitenkin ostaa aina kokonainen porsaan lapa, jolla itse olen saavuttanut tähän asti parhaat lopputulokset. Riittääpähän possua tuolloin vähän naapureillekin.

Coca Cola - Granaattiomenakastike ja nyhtöpossuburgerit

Valmisteluaika 1 päivä
Kesto 8 tuntia
Kokonaisaika 1 päivä 8 tuntia
Ruokalaji Pääruoka
Ruokakulttuuri Amerikkalainen
Annokset 6

Ainesosat
  

  • 2 kg Possun niskaa tai lapaa

Coca cola - granaattiomenakastike

Kaalisalaatti

  • Erilaisia kaaleja. Nyt käytin kerä-, puna- ja paksoikaalia
  • 0.5 dl Väkiviinaetikkaa
  • 1 dl Sokeria
  • 1.5 dl Vettä

Briossisämpylät

Ohje
 

Leipase briossit

Valmistele ja savusta possu

  • Ks. artikkelini nyhtöpossun savustuksesta, jossa myös tiiviimpi how-to -resepti artikkelin lopussa nyhtöpossun kypsennyksestä.

Valmistele kastike

  • Perkaa siemenet granaattiomenoista ja surauta nestemäiseksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Siivilöi mehu kattilaan ja painele siivilään jäävää mäskiä, jotta mahdollisimman suuri määrä mehusta saadaan talteen. Jatka glaseerauskastikkeen ohjeen mukaisesti (ilman omenamehua).

Valmista salaatti

  • Kiehauta vesi, etikka ja sokeri kattilassa. Anna jäähtyä. Leikkaa kaalit suikaleiksi ja sekoita pikkeliliemi joukkoon juuri ennen tarjoilemista.

Kokoaminen

  • Lisää revittyä lihaa nyrkillinen paistinpannulle ja sekoita joukkoon loraus grillikastiketta. Sekoittele ja anna kastikkeen tiivistyä lihan pintaan. Älä enää paista, ettei liha kuivahda.
  • Tarjoile liha kaalisalaatin kanssa burgerisämpylöiden välistä. Kaveriksi sopii erinomaisesti esim. kesäinen vehnäolut.
Keyword grillikastike, hampurilainen, nyhtöpossu, porsaanliha
Jaa: