Cola BBQ -kastike – Erinomainen kaveri ribseille!

Olen ollut niin pitkään kuin muistan suuri colajuomien ystävä. Voi sanoa, että 95 -prosenttisesti kaupasta on lähtenyt mukaan Coca colaa, jos olen jotakin limpparia lähtenyt hakemaan. Ennen BBQ innostustani tein usein ribsejä keittämällä ne ensin coca colassa. Huomasin nesteeseen jäävän paljon possusta makua ja rasvaa, jonka seurauksena kerran keitin liemen kasaan ja heitin sekaan hiukan tomaattisosetta ja sinappia sekä kuivamausteita (lähinnä kuivattua valkosipulia, kuivattua sipulia, chiliä, mustapippuria ja paprikaa). Ensimmäinen improvisoitu cola kastike oli syntynyt. Läästin kastikkeen lihojen pintaan grillissä niitä pyöritellessäni ja totesin lopputuloksen olevan kerrassaan maaginen. Nyt olen siirtynyt poikkeuksetta savustamaan lihat, mutta kastikkeen valmistan edelleen muuten samaa menetelmää hyödyntäen – keittämällä suuren määrän cola -juomaa kasaan ja lisäämällä siihen mausteita.

Sitten se hankalampi seikka reseptiä ajatellen. Valmistamani cola kastike ei käytännössä koskaan ole identtinen edellisen kerran kanssa. Joka kerta tulee tehtyä peruspohjasta muunnelma, joka istuu kulloiseenkin mielialaan, grillattavaan lihaan ja lisukkeisiin parhaiten. Ylivoimaisesti eniten olen tätä kastiketta käyttänyt ribseille ja pidän kylkirivejä kastikkeen parhaana käyttökohteena. Nyhtöpossuburgereille kastike istahtaa myös erinomaisesti, mutta olen viimeaikoina ollut taipuvainen syömään nyhtöpossut ilman glaseerausta – hyvin onnistunut nyhtöpossu on tämän hetkisen näkemykseni mukaan parhaimmillaan sellaisenaan!

Porsaan ribsit, joihin on sivelty cola kastiketta.

Ribsit, joissa on hyödynnetty resepti cola kastiketta. Maistui naapurustollekin!

Hampurilainen, jonka välissä on kukkakaalinversoja, pikkelöityä punasipulia, nyhtöpossua ja kola kastiketta.

Nyhtöpossuburgeri oli varsin maittava ilman kastikettakin, mutta siihenkin saatiin mukava viba makean happamasta soosista.

Kuten jo kävi selväksi reseptin pohjana on siis colajuoma. Toisin kuin merkittävässä osassa muita löytämiäni cola kastike -ohjeita (kuten esimerkiksi Mama’s Coca Cola BBQ sauce) en makeuta kastiketta millään, vaan keitän juoman kasaan, jolloin muodostuu hyvin intensiisivisesti colan makuista siirappia. Käytännössä aina lisään colan lisäksi kattilaan omenamehua, joka on toistaiseksi tuottanut mielestäni sen parhaan lopputuloksen. Hyvää tulee myös pelkällä colajuomallakin, mutta olen myös joskus vaihtanut omenamehun granaattiomenanmehuun, kuten tässä reseptissä. Muuten kastikkeen sakeuttajana ja runkona toimii tomaattisose ja dijon sinappi. Olen tähän tarkoitukseen kokeillut myös mm. muita valmisgrillikastikkeita tai ketsuppia, mutta aina olen lopulta palannut takaisin tomaattisose / sinappi -komboon. Kokoon keittämiseen kuluu hiukan lieden tehosta ja kattilan koosta riippuen 2-4 tuntia, joten kastike kannattaa laittaa porisemaan ajoissa.

Sitten se maustamispuoli… Tähän reseptiin olen valikoinut viimeaikaisen suosikkini eli nahm jimin. Olen myös maustanut joskus kastikkeen laittamalla ruokalusikallisen kutakin: srirachaa, kuivattua valkosipulia ja sipulia, paprikaa, omenasiiderietikkaa sekä worcestershire -kastiketta. Tuloksena on ollut maistuvia kastikkeita, mutta kuivien mausteiden vuoksi suutuntumasta tulee hiukan ”jauhoisempi”. Tämän vuoksi olen päätynyt suosimaan mausteina tuoreita aineita kuivattujen ja jauhettujen mausteiden sijaan. Taivas ja oma maku on tässä kohdin rajana. ”Miksei reseptissä ole lainkaan suolaa?” Koska käytän melko suolaisia rubeja ja yleensä lihan suolaisuus on jo itsessään riittävä. Myös Nahm jimiin tulevassa kalakastikkeessa on suolaa, joka on omaan makuuni riittävästi. Suolaa toki voi lisätä täysin oman tarpeen mukaisesti. Mikäli happoa tuntuu tulevan liian vähän tai limetin maku alkaa hallita kastikkeen makua liikaa, voi happoa myös vahvistaa lisäämällä kastikkeeseen omenasiiderietikkaa, jota alla olevassa ohjeessa on hiukan happamuutta tiukentamaan. Savun mausta innostuville liquid smoke tekee myös erinomaisen säväyksen.

Kastike saa loppusilauksensa, jos lisää vaikkapa nyhtöpossusta savustuksen yhteydessä irronnutta nestettä kastikkeeseen. Teenkin usein kastikkeen nyhtöpossun savustamisen yhteydessä, jotta paistorasvaa on käytettävissä. Valmista kastiketta tulee reseptillä useampi desi riippuen jonkin verran kokoon keittämisen asteesta (kuinka sakeaa kastikkeen halutaan olevan). Pakastan kastiketta pienemmissä erissä tulevia grillaussessioita ajatellen.

Cola BBQ -kastike

Makea, hapan ja tulinen grillikastike glaseeraukseen tai muuten vain grillatun lihan kaveriksi. Hiukan isompi satsi, koska valmistaminen vie jonkin verran aina aikaa.
5 from 1 vote
Kesto 3 tuntia
Ruokalaji Kastike
Ruokakulttuuri Amerikkalainen

Ainesosat
  

 • 3 l Cola juomaa
 • 1 l Omenamehua
 • 1 dl tomaattisosetta
 • 2 rkl dijon sinappia
 • 1,5 dl nahm jim Linkki Nahm jim reseptiin on tässä
 • 1 rkl Omenasiiderietikkaa
 • 2 rkl Worchester -kastiketta
 • Suolaa ja pippuria Jos oma maku vaatii
 • (Paistorasvaa) Tuo kastikkeseen tanakkuutta.

Ohje
 

Työvaiheet

 • Kaada colajuoma ja mehu kattilaan ja keitä kovalla lämmöllä kasaan, kunnes jäljellä on n. 4 dl siirappimaista nestettä. Lisää kiehuvaan nesteeseen tomaattisose ja sinappi.
 • Ala lisätä nahm jimiä hiljalleen esimerkiksi n. 0.5 dl kerrallaan välillä kastiketta maistellen, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen. Oma preferenssi on tuo 1.5dl.
 • Viimeistele maku tarvittaessa suolalla ja esimerkiksi nyhtöpossusta savustaessa irronneella nesteellä. Kiehauta ja anna jäähtyä.
 • Sivele glaseeraukseksi lihojen pinnoille kypsentäessä tai tarjoa sellaisenaan grilliruoan lisukkeena.
Keyword Cola, glaseeraus
Jaa: