Porsaan ulkofileepihvit ja kuusenkerkkäglaze

Sannan ruokakassi yllätti tällä viikolla ja tarjolla oli teryaki kastikkeella terästettyjä porsaan kyljyksiä. No kyljyksiä ja kyljyksiä, luuton kyljys on kyllä minusta ihan vaan ulkofilettä ja itse kyljyksessä on luu. Saatan olla väärässäkin, mutta ei se menoa hidasta! Porsaan ulkofileepihvit on joka tapauksessa joka kesäistä grillaamisen perustauhkaa. Nyt ne saivat kuitenkin pintaansa kuusenkerkkäsiirapista väsätyn glaseerauskastikkeen, joka toi varsin miellyttävän metsäisen vivahteen arkiruokahetkeen.

Kuinka ollakkaan possun filee sattui tipahtamaan toimitetun ruokakassin mukana sopivana hetkenä. Männäviikolla tuli ostettua maailman parhaasta kaupasta kuusenkerkkäsiirappia. Ihan läpällä ostin, koska sattui hyllyjen välissä kävellessä ”jäämään käteen”. Maku siirapissa on erinomainen ja se tuo vahvasti metsäiset vibat mieleen sitä kielen päällä pyöritellessä. Joka tapauksessa jo siirappia kaupasta haaliessani kaavailin joskus tekeväni siitä glaseerauskastikkeen possulle. No nyt tuli tehtyä ja olen lopputulokseen varsin tyytyväinen. Samalla tuli kehiteltyä eteenpäin ”M&J grillikastikealgoritmia”, josta saatamme kuulla lähiaikoina lisempää… Jos oikein haluaa alkaa hifistelemään ja ässäilemään, voi kuusenkerkkäsiirapinkin tehdä alusta alkaen itse käyttämällä esimerkiksi tätä reseptiä.

Porsaan ulkofileepihvit itsessään on monelle tuttua kauraa kesän grillikekkereistä. Ulkofilettä on tullut grillattua sekä pihveinä suoralla lämmöllä grillaten, kuten tätä reseptiä tehdessä, mutta oivallista tulee myös savustamalla filettä alkuun matalalla lämmöllä ja viimeistelemällä loppuvaiheessa kuumalla suoralla lämmöllä ja valurautaritilällä. Sanna oli ruokakassissaan kuitenkin leikannut lihat valmiiksi pihveiksi, joten vaihtoehtoja ei juurikaan jäänyt muita kuin grillata steikit sellaisenaan.

Grillattu porsaan ulkofilee ja kuusenkerkkäglaze

Kesäinen metsänmaku porsaan ulkofileen pinnassa.
Valmisteluaika 30 minuuttia
Kesto 10 minuuttia
Kokonaisaika 40 minuuttia
Ruokalaji Pääruoka
Ruokakulttuuri Suomalainen
Annokset 4

Ainesosat
  

 • 500-600 g porsaan ulkofilettä neljäksi pihviksi leikattuna

Kuusenkerkkäglaze

 • 0.5 dl kuusenkerkkäsiirappia
 • 1 rkl omenasiiderietikkaa
 • 1 rkl tomaattisosetta
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • 1 tl sipulijauhetta
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 1 tl suola
 • 1 rkl srirachaa

Ohje
 

Glaze

 • Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Kuumennus lähes kiehuvaksi tekeyttää makuja, mutta ei ole välttämätöntä. Suosittelen valmistelemaan soosin jo edeltävänä päivänä, niin maut ovat paremmin asettuneet. Nyt tehdessä tein juuri ennen grillausta ja hyvää tuli niinkin.

Sika

 • Lämmitä grilli n. 200 asteiseksi ja käytä valurautaparilaa.
 • Leikkaa neljäksi pihviksi ja grillaa suoralla lämmöllä. Käännä n. 90 astetta parin minuutin jälkeen, jos haluat ristikkokuvion ritilästä. Tavoitelämpötila 70-72 astetta. Käännä pihvit, kun lämpötila on edennyt noin puoliväliin tavoite- ja lähtölämpötilan erotuksesta. Sipaise käännön jälkeen glaseerausta muutaman kerran lihan pintaan.
 • Poista lihat tulilta, kun tavoitelämpö on saavutettu. Sipaise vielä glaseerauskastiketta lihoihin kauttaaltaan. Anna vetäytyä hetki (2-3 min) foliossa. Jos glaseerausta jää paljon folioon lihan nesteisiin, pyyhkäise lientä vielä lihan pintaan esille laittaessa.
Keyword hot-and-fast, pääruoka, porsaanliha
Jaa: