Nahm Jim – Happoa, tulisuutta ja makeutta!

Hiihtolomalla tuli jälleen tehtyä colalla glaseerattua nyhtöpossua ja tässä yhteydessä blogiani selatessa totesin toistuvasti viittaavani aiempaan artikkeliini siinä olevan nahm jim -kastikkeen reseptin vuoksi. Käytän kastiketta grillikastikkeita tehdessä paljon ja totesin, että punanen nahm jim ansainnee siis ihan oman artikkelinsa, joten täältä pesee.

Nahm jim (Nam chim, nam jim) on Thaimaasta lähtöisin oleva maustekastike, josta löytyy useita eri variantteja. Käsittääkseni kastike on käytössä paljon nimenomaan merenelävien kanssa, mutta olen itse käyttänyt sitä marinadina, valellut sillä grillattuja kasviksia ja maustanut makeita glaseerauskastikkeita. Kastike on erittäin hapan, koska se tehdään limetinmehuun. Tulisuutta voi helposti säädellä käytettyjen chilien määrää ja laatua vaihtelemalla. Aiemmin lisäsin makeisiin glaseerauskastikkeisiin jotakin etikkaa, mutta viimeaikoina olen vaihtanut happoa tuomaan nahm jimin, koska maku on mielestäni vain niin erinomainen.

Perusmuodossaa kastike on varsin yksinkertainen ja koostuu limetinmehusta, sokerista (palmusokeri olisi varmaan alkuperälle uskollisin), chilistä, valkosipulista ja kalakastikkeesta. Itse olen pilkkonut sekä chilit että valkosipulit vain karkeasti, koska ajan seoksen sileäksi aina joka tapauksessa sauvasekoittimella. Traditionaalisempaa olisi varmasti murskata kiinteät aineksen mortelissa tahnaksi ja sekoittaa tämän jälkeen nesteisiin. Kastikkeen muunnelmista on listaa esim. englannin kielisessä wikipedia-artikkelissa.

Punainen Nahm Jim -kastike

Tulinen, hiukan makea ja hapan thaimaalainen maustekastike marinointiin, dippinä tai mausteeksi grillauskastikkeisiin.

Ainesosat
  

  • 2 dl Mehua tuoreista limeteistä
  • 0.5 dl Kalakastiketta Korvaa vegeversioon soijakastikkeella
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä
  • 1-n kpl chiliä Maun mukaan
  • 0.5 dl sokeria Olen itse käyttänyt fariinisokeria. Jos saat helposti käsiisi palmusokeria, käytä sitä.

Ohje
 

  • Purista mehut limeteistä. Lisää kalakastike ja sekoita loput aineet blenderissä tai sauvasekoittimen astiassa. Surauta sileäksi kastikkeeksi.
Jaa: