Tulinen grillattu siika Aasialaisella twistillä

Ei ollu kahen kilon grillattu siika tämä. Hyvää siitä kumminkin tuli.

Kalan grillaaminen oli alkuun itselleni se juttu mikä meni kategorisesti päin hanuria. Ja menee se välillä vieläkin. Ongelmana on kalan rakenne ja herkkyys kypsyessä. Raaka-aineena kalan proteiini on kananmunan tyyliin herkästi pintaan tarttuvaa ja tästä syystä käännön yhteydessä huomaa fileepalasta puolikkaan jääneen grilliritilään kiinni. Tähän auttavat valurautaritilä, jos se on hyvin öljytty ja riittävän korkea lämpötila (hiukan keskilämpöä korkeampi, BGE:llä n. 200 celsiusastetta on vaikuttanut tähän asti hyvältä). Hyvää on tullut teräsritilälläkin, mutta ongelmia tarttumisen kanssa on ollut enemmän.

Vuosien mittaa on tullut kokeiltua yhtä sun toista tapaa grillata kalaa. Siirrettävistä kertakäyttöfolioalustoista folioon käärimiseen ja lankun päällä grillaamiseen. Onnistuessaan suoralla lämmöllä grillin ritilällä grillaamalla tulos on kuitenkin vertaansa vailla. Myös fileen sijaan kannattaa harkita medaljongien grillaamista, joka helpompaa, kun ei tarvitse miettiä irtoaako nahka vahingossa käännön yhteydessä.

Tämän reseptin toteuttamiseen sopii sinänsä mikä hyvänsä vaalealihainen kala, koska kala itsessään on enemmän runkona marinadille ja kastikkeelle. En ole perehtynyt tarkemmin eri aasialaisen keittiön saloihin, joten en osaa tarkemmin määritellä onko nyt kyseessä Thai, Vietnam vai Indonesialaisen keittiön tuotos (vai jotakin muuta). Yhteisiä komponentteja Kaakkois-Aasiaan kumartavalla sapuskalla on kuitenkin useita ja niitä käytetään melko simppelisti tässä hyödyksi. Ja ainahan se on kiva läträtä sen kalakastikkeen kanssa, josta keittiöön humahtaa sama haju, kun aikanaan otti festareilla teltassa housut pois ja edellisestä suihkukerrasta oli ehkä viikko.

Kalan kaveriksi suositellaan keitettyä basmati- tai jasmiiniriisä ja vaikkapa kurkkurelissiä. Grillattu siika toki maistuu ihan ilman kastikettakin, vaikka uusien perunoiden kanssa!

Tulinen grillattu siika

Aasialaisella kastikkeella maustettu vaalealihainen kala.
Valmisteluaika 2 tuntia
Kesto 8 minuuttia
Kokonaisaika 2 tuntia 8 minuuttia
Ruokalaji Pääruoka
Ruokakulttuuri Aasialainen, Suomalainen
Annokset 4

Ainesosat
  

 • 600 g siikafilettä

Marinadi / Kastike

 • 4 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
 • 2 rkl kalakastiketta
 • 2 rkl osterikastiketta
 • 1-3 kpl tuoretta chiliä viipaloituna Tällä kertaa käytettiin 1
 • 3-5 kpl Valkosipulin kynsiä Omasta preferenssistä johtuen meni 5
 • 2 rkl fariinisokeria
 • 1 limen mehu puristettuna

Ohje
 

 • Hienonna valkosipuli ja viipaloi chili.
  Chilipalko, viipaloitua chiliä, limelohkoja, mittakupissa kalakastiketta ja valkosipulinkynsiä. Kastikkeen valmistukseen käytettäviä ainesosia leikkuulaudalla.
 • Sekoita kulhossa kastikkeet, chili, valkosipuli, fariinisokeri ja limen mehu.
 • Viipaloi siikafileet annospaloiksi.
 • Kauhaise kulhosta reilu puoli desiä marinaadia ja valele kalafileiden päälle. Lastemme aasialainen mausteseos oli tällä kertaa pelkkä kevyt pintasuolaus. Anna maustua pari tuntia.
 • Kuumenna grilli n. 200 asteeseen. Käytä valurautaritilää tai grilliisi sopivaa halsteria, jos parilan jälki ei ole kriittinen onnistumisesi kannalta. Jos valurautaparila on huonossa öljyssä, muista öljytä se ennen grillausta! Öljy muodostaa valuraudan huokoisen pinnan kanssa "luontaisen non-stick" kerroksen, kunhan ritilää muistaa öljytä riittävän usein.
 • Pyyhkäise ylimääräiset marinadit kalan pinnalta ja grillaa kalat molemmin puolin yhdellä käännöllä. Aikaa n. 4 minuuttia per puoli. Ennen kääntämistä anna kalojen olla rauhassa ainakin parisen minuuttia, jotta ne irtoavat paremmin ritilältä.
 • Valele jäljellä jäänyttä kastiketta grillattujen kalojen päälle.

Muistiinpanot

Aloitin grillauksen epähuomiossa nahkapuoli alaspäin. Kääntö onnistui yhdessä palassa kunnolla, muissa nahka tuppasi menemään hiukan rullalle kääntämisen yhteydessä. Lihapuoli irtosi kaikissa paloissa hyvin ritilästä ja pintaan jäi nätti parilanjälki. Lihapuoli alaspäin aloitettaessa on helpompi säätää kalan kypsyys grillaamalla nahkapuolta kunnes sopiva kypsyysaste on saavutettu. 
Keyword hot-and-fast, kala, siika
Jaa: